Lymeská borelióza

5.4.2023, 148 427 přečtení, 116 komentářů Onemocnění Borelióza

Lymeská (též lymská) nemoc, neboli lymeská borelióza, je onemocnění odvozující svůj název od amerického městečka Old Lyme, kde byl poprvé pozorován zvýšený výskyt onemocnění kloubů u dětí, které vzniklo v důsledku tehdy ještě neznámé choroby. Od konce devatenáctého do zhruba poloviny dvacátého století byly popsány projevy lymeské boreliózy a prokázala se spojitost s předchozím napadení klíštětem. Následně byl potvrzen přenos této nemoci klíštětem obecným v různých oblastech. Roku 1982 byl odhalen původce nemoci, bakterie Borrelia burgdorferi. Ta je nejčastějším původcem choroby v Severní Americe. V Evropě byly objeveny další dva kmeny bakterií rodu Borrelia, které způsobují boreliózu na evropském kontinentě a to Borrelia garinii a Borrelia afzelii.

Průběh onemocnění  

em3.jpg

Borelióza (Lymeská choroba) je nejzávažnější onemocnění přenášené klíšťaty, které probíhá ve třech fázích. Po napadení infikovaným klíštětem jsou první příznaky pozorovatelné několik dní až týdnů po infekci.

  1. V první fázi se často objevuje nejtypičtější příznak nákazy, který značně usnadňuje možnost správné diagnózy. Bývá to červená skvrna s bílým středem (erythema migrans) v místě přisátí klíštěte, která může být provázena horečkou, únavou, malátností nebo zvracením. Tato červená skvrna se postupně rozšiřuje a může dosahovat velikosti až několika desítek centimetrů.
  2. Bohužel, ve cca 40 % případů však žádné příznaky pozorovány být nemusí a nemoc přechází do druhé fáze, která je provázena těžko léčitelnými chronickými formami onemocnění. Tato fáze začíná přibližně po dvou až dvanácti týdnech od přisátí klíštěte, nejpozději po třech měsících pak odeznívá. Typické jsou pro ní bolesti kloubů a vznik otoků, zejména kolenního kloubu, bolesti svalů, výjimečným příznakem není ani periferní obrna nervů, nejčastěji je postižen nerv lícní. Přechodně může dojít i k zánětu srdečního svalstva. V některých případech nacházíme u pacientů tzv. boreliový lymfocytom, což je drobný fialový uzlíček na pokožce, zejména na bradavce, ušním boltci, lalůčku, nebo na varlatech.
  3. Třetí fáze se projevuje několik měsíců až roků po infekci. Mezi příznaky se řadí zánětlivé postižení kůže a její následná atrofie, zejména na dolních končetinách, záněty kloubů a také zánětlivá onemocnění mozku a míchy, srdce nebo oka.

Počet nemocných

Počet případů borelióz v České republice se pohybuje okolo 4000 hlášených onemocnění ročně. Viz  evidence výskytu infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

hlášená onemocnění Lymeská Borelioza

Léčba

Proti této závažné infekční nemoci doposud neexistuje účinná očkovací látka! Proto je pro úspěšnou léčbu lymeské boreliózy nejdůležitější včasná diagnóza a okamžité zahájení léčby antibiotiky. Pokud je nemoc odhalena a léčena včas, odezní obvykle její příznaky bez dalších komplikací. Mohou přetrvávat určité příznaky jako bolest hlavy a kloubů nebo zvýšená únava. V případech pozdního začátku léčby je situace mnohem vážnější, hrozí postižení nervů, kloubů, a rozvoj dalších komplikací, například kardiovaskulárních poruch a dalších.

Borelie v počátečních fázích infekce jsou naštěstí citlivé na běžná antibiotika. Základní dávky amoxycilinu/klavulanátu, doxycyklinu nebo azithromycinu podané zhruba do 10 dnů od napadení infikovaným klíštětem zabrání rozvoji onemocnění, což vysvětluje význam vyšetření infekčnosti přisátého klíštěte.

První příznaky lymské boreliózy (erythema migrans) jsou standardně léčeny antibiotiky po dobu 14-21 dní. Základem léčby je podávání cílených antibiotik. Nejčastěji se používá doxycyklin, azitromycin, cefalosporinyPozor na použití samotného amoxycilinu - výskyt rezistentních kmenů borelií je velmi častý. Při volbě antibiotika je nutné zohlednit formu boreliózy a stádium onemocnění. U neurologických forem je nutno zvolit antibiotikum pronikající do mozkomíšního moku. U vážnějších forem onemocnění je nutná léčba injekční. 

Aktuality a více informací o diagnostice naleznete v článku Nové trendy v léčbě LB a Pokroky v diagnostice LB.

Původce onemocnění

Borelie patří mezi spirochéty, které jsou typické tenkým tvarem buňky, pohybující se vývrtkovitým pohybem. Nejbližšími příbuznými jsou treponemy (původce syfilis) a leptospiry (původce leptospirózy). Podívejte se na pohyb spirochét pod mikroskopem.

 

Přehled výskytu infikovaných klíšťat

Na základě klíšťat vyšetřených v laboratoři Protean s.r.o. byly připraveny přehledy výskytu infikovaných klíšťat v jednotlivých letech a jejich rozložení v krajích a okresech.

 mapa výskytu

Další informace o nemoci včetně mnoha zkušeností pacientů i odborníků s touto chorobou se dočtete na informačním serveru www.borelioza.cz.

 

116 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

Související články

Klíšťová encefalitida 23.3.2023, 53 komentářů
Ehrlichióza 2.6.2022, 15 komentářů
Lymská borelióza u zvířat 8.6.2022, 93 komentářů

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421