Zabraňte zamoření pozemku klíšťaty

29.7.2024, 291 přečtení, 0 komentářů Ochrana pozemku Aktuality

Pokud samice klíštěte nakladla na vašem pozemku vajíčka, hrozí jeho zamoření klíšťaty. Vajíčka je třeba zlikvidovat, než se z nich vylíhnou larvy klíšťat.

Samice klíštěte saje krev po dobu 4-7 dnů a pokud je oplodněna samcem, naklade 2500-4000 vajíček. Vajíčka jsou drobná, velikosti zrnka máku, s průměrem kolem 0,5 mm. Mají hladký lesklý povrch a většinou nažloutlou či světle hnědou barvu. Zpočátku vypadají jako průsvitná, časem jsou matná. Jsou ve shlucích přichycena na vegetaci, úlomcích dřeva či jiných podkladech.

samice klíštěte s vajíčky

Z vajíček se vylíhnou larvy, které již mohou být infekční pokud byla infikována samice. Proto je nutné vajíčka zlikvidovat než se larvy vylíhnou. Je možno je spálit nebo spláchnou do záchoda. 

Larva je velmi malá. Měří asi 0,8 mm a má jen tři páry nohou. Většinou se přisává na drobné hlodavce, ale často i na člověka. Larvu na těle většinou objevíme až když je napitá a místo už začíná svědit, což je obvykle dva dny po přisátí. Napitá larva vypadá jako kulatá špendlíková hlavička a často je považována za stroupek. Snadno ji seškrábneme nebo oholíme aniž jsme ji postřehli, což vede k případům onemocnění boreliózou takzvaně bez klíštěte. 

Napitá larva sama odpadne a dojde k její proměně ve vyšší vývojové stádium, což je nymfa. Celý cyklus přeměny v dospělé klíště je i s obrázky jednotlivých stádií popsán v článku Životní cyklus klíšťat. 

Abychom klíšťata odradili od pobytu na pozemku, můžeme provést jednoduché úpravy.

Jestliže se v zahradě vyskytuje větší množství klíšťat, je možné provést kotrolu jejich infekčnosti.

 

Zdroj:

https://news20click.com/very-crucial-you-should-take-urgent-action-if-you-find-these-eggs-in-your-yard-assist-us-in-raising-awareness-3/

0 příspěvků v diskuzi

Načítám komentáře...

Váš komentář

6 důvodů, proč se s klíšťaty obrátit na nás

3 dny
Nejrychlejší v ČR
8 nemocí
Nejkomplexnější analýza
Vyšetření v Praze
Sběrné místo
18 000 klíšťat
Nejvíce zkušeností
24/7
Nonstop telefonická podpora
expresní analýza a další
Nadstandardní služby
+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427 (24 hodin denně)
laborator@kliste.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421